+386 (0)30 707 870
Mon - Fri
8:00 - 16:00
tel:
+386 (0)30 707 870
opening hours:
Mon - Fri, 8:00 - 16:00

S kolesi smo raziskovali čudovite briške vasice in degustirali vrhunska vina.
Zanimiva tura mimo naravnih in kulturnih znamenitosti, s čudovitimi razgledi. Da pa je bilo kolesarjenje popolno, smo traso speljali mimo prvovrstnih kmečkih turizmov in gostiln, kjer so nam postregli s vrhunskimi vini in domačimi prigrizki.

Goriška Brda

Skozi stoletja se je v Brdih prepletala danes vidna kulturna dediščina: od kultivirane pokrajine, značilne arhitekture vasi in gradov, pa do številnih etnoloških zanimivosti Bricev, šeg in navad ter značilnega govora. Pečat preteklosti je pustil svoje sledove.
Brda so večinoma obdelana z vinogradi in sadovnjaki, raziskovalec narave pa bo odkril mnogo zanimivega o geoloških, klimatskih, botaničnih in drugih posebnosti te neokrnjene narave.
Povsod po briških gričih so posejane vasice, nekatere strjene kot ptičja gnezda, druge razpotegnjene po slemenih, vse pa obdane z zelenjem vinogradov in sadovnjakov, med katerimi se vijejo ceste, poti in steze.

Vino

Briško vino je posebna zgodba. Polna doživetij, spominov, radoživega druženja, pa tudi svetovnih izkušenj. Izročilo stoletij daje sadove. Mlada generacija vinarjev prevzema znanje, izkušnje, obenem pa ustvarja, tvega in si utira poti v svet. V Brdih se vedno pogosteje rojevajo velika vina, posebno bela. Ponovno se uveljavlja rebula, nekdaj zapostavljena, zdaj znova iskana. Trte, bistveno manj obremenjene kot nekoč, pa tudi naravi prijazneje obdelana zemlja, hvaležno vračajo izkazano skrb. Vsako leto znova, v veselje Bricev in vseh, ki radi prihajajo v Brda.

Srednjeveška vasica Šmartno

Starodavna vasica skriva za svojimi zidovi zgodbe preteklih Beneško – Habsburških vojn iz 16. in 17. st., ko je bila vasica obdana z neuničljivim obzidjem in sedmimi stolpi. Nekatere gradnje izvirajo iz začetka prejšnjega tisočletja, medtem ko dva stolpa pričata o tem, da so bili njihovi prvi graditelji Rimljani.
Z lokalnim vodnikom smo se sprehodili po ozkih šmartenskih »gasah«, kakor jim pravijo domačini ter prisluhnili zgodbam iz preteklih časov. Ogledali smo si severni trg in spoznali posebnosti Šmartenske arhitekture: gank z zunanjimi stopnišči, široke napušče, okrasne dimnike, ki so bili ponos vsakega Šmartenca, mostovže, spahnjenco ali žbatafur, itd..

Sabotin

Hrib Sabotin simbolično predstavlja stično točko med dvema državama in med dvema ozemljema.
Sabotin z okolico je po svoji lepoti, legi, naravnih vrednotah in kulturni dediščini zanimiva in privlačna točka. Kot najjužnejši odrastek Julijskih Alp je naravoslovna zanimivost.
Sabotin je izjemen tudi s stališča kulturne dediščine. Že v poganskih časih naj bi na njem stalo svetišče. Še danes se na Sabotinu lahko sprehajamo po številnih vojaških rovih in kavernah, ki so jih v skalo izklesali italijanski in avsto-ogrski vojaki, pripadniki 22 narodov, ko so se borili na Soški fronti. Čas prve svetovne vojne je torej močno zaznamoval območje Sabotina, ki skupaj z drugimi lokacijami na Tolminskem, Kobariškem in Goriškem priča o takratnem dogajanju na Soški fronti.

Priporočene objave

Team Building v Kranjski Gori

Aktualno

Na team buildingu Urban Hunt Kranjska Gora nas je pričakala prava zimska pravljica. Ekipa se je kljub zimskim razmeram neustrašno spopadla z nalogami in jih uspešno opravila.

Jesenski Urban Hunt v Piranu

Aktualno

V Piranu nas je v petek pričakalo sonce in čudovit dan! Izkoristili smo ga za team building program Urban Hunt. Ekipa se je odično odrezala in z lahkoto opravila z nalogami.

Team Building vikend na Primorskem

Aktualno

Z ekipo iz Žužemberka smo preživeli team building vikend na Primorskem. Sestankom in seminarjem smo dodali aktiven team building program, kjer smo udeležence razdelili v skupine, kjer so tekmovali med seboj.